台灣網站導航  www.9900.com.tw
   【設計】  文章日期:2022/05/13

Aedas新作 ~ 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

從老舊的工業廠房,到現代化的科技辦公樓,由Aedas打造的越界錦和尚城正在上海徐匯區上演著一場城市更新。項目共計兩期,其中一期包含三座高72米的辦公塔樓,二期為五座低層辦公塔樓以及配套的零售及酒店業態。設計打破傳統辦公概念,基于未來發展趨勢,將辦公與公園相結合,打造出休閑、商業、社區無縫連接的花園式辦公園區。

Located in the Xuhui District of Shanghai, China, the two-phased Golden Union Park is leading the transformation of an old industrial plant area into Shanghai’s new tech office district. The development includes three 72m tall towers in Phase One, five low-rise office buildings along with retail and hotel elements in Phase Two. In conceptualising office buildings of the future, the design merges the concepts of office and park to render an innovative office campus that connects leisure, commerce and communities.

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

設計理念

Design concept

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

花園式辦公園區

An innovative office campus

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

項目所在地

The site

考慮到場地周邊環境以及復雜的業態,設計以環形動線在場地中構建了24小時的人行通道,搭配設有綠色植被的中央高架通廊,無縫銜接一期與二期建筑,最大限度實現場地內部的可達性與連通性,使其成為有機的整體,同時連接周邊區域,為地塊內外的業態功能和配套設施提供便利。“我們將較高的辦公塔樓設置在北部,可以俯瞰低層建筑群,每個建筑群都設有內部庭院,與中央人行通道相連。”Aedas全球設計董事祈禮庭(David Clayton)說道。

The master planning deliberates on site’s surrounding and seeks to maximise accessibility and connectivity: 24-hour walkways and circulation were designed to provide easy access to functions and amenities within and outside the site boundary. A central elevated walkway, installed with ample greenery, acts as the main gateway to circulate between the buildings across the two phases. “We place the taller office towers in the north as the backdrop of the development, overlooking the low-rise building blocks, each designed with their own courtyard that connects to the spine of the central walkway.” Aedas Global Design Principal David Clayton explained.

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

項目布局

The layout

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

環形動線及極佳的連通性

The circulation and excellent connectivity

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

立體多層通廊

3D connection

設計從紙藝折剪中汲取靈感,以交織的線條來塑造貫穿辦公大樓園區的景觀和通道,其中交匯點是重要的室內外社交活動空間,通過中央綠軸無縫連接,在視覺上增強了片區的完整性。同時,設計通過切分折疊的方式,打造出雕塑般的陽臺和階梯露臺空間,為辦公室打造出社交中心,而訪客可以在立體多層的通廊中,體驗各類活動。

Inspired by the origami cut-and-fold technique, the design uses intersecting lines to shape the landscape and walkways that run through the campus of office buildings. The intersecting points become key spaces for programs, while the central green axis links the interior and exterior spaces visually, enhancing the integrity of the design. The cut and fold design sculpts negative spaces for balconies and stepping terraces that function as social hubs within the office while visitors could explore the many activities scattered through the multilevel walkway.

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

設計靈感

Design inspiration

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

設計理念

Design concept

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

以切分折疊塑造辦公輪廓

Inspired by the origami cut-and-fold technique

Aedas全球設計董事林靜衡說:"設計需要從實際使用出發,我們打造了一系列的公共休閑活動空間,如陽光活力草坪、滑板公園和水境庭院等,希望在快節奏的上海,營造出利于健康的工作-生活相平衡的環境。"

“True to the project’s principle, the design offers a slew of communal and recreational activities, such as sunshine lawn, skate park and water courtyard and more, promoting a healthy work-life balance in the face-paced city of Shanghai.” said Christine Lam, Aedas Global Design Principal.

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

公共休閑活動空間

Public activity space

創智天地

The Inno-Hub

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

為了將綠色景觀與辦公有機結合,設計在每座塔樓的南角設有綠色中庭,形成社交聚會空間,以舒適宜人的工作環境,鼓勵分享交流。同時,綠色中庭形成了塔樓的垂直綠化空間,與屋頂花園有機相連,以連續的綠色自然吸引著訪客的目光。設計將屋頂花園和內部庭院打造成為半封閉田園空間,而特色的露天劇場,則可用于研討會、新聞發布會、培訓和技術展覽等活動。

To bring green landscaping into the office buildings, green atria are set on the south corner of each building, carving out social gathering spaces that serves to encourage communications, sharing ideas in a positive, laidback working environment. It is conducive to creating a visual of vertical greenery, in which spectators gaze move fluidly from the roof garden upwards through atriums and to balconies. The design includes rooftop gardens and internal courtyards that are semi-enclosed, idyllic spaces, featuring an amphitheatre which can be used to host activities such as seminars, press conferences, training and tech exhibitions.

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

一期的綠色中庭

Phase 1 design features

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

內部庭院

Internal courtyard

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

露天劇場

amphitheatre

為了區分不同功能空間,同時又不影響項目的整體性,設計對辦公塔樓的立面進行了特殊處理,在一致連貫的建筑語言之下,通過不同的材料及色調,為每座塔樓打造了不同的立面,形成鮮明的特征。

To identify different functional space without compromising the overall character of the development, the design applies distinctive facade treatment to office blocks, each with its own elevation, material and color palette, which produces in the end an altogether unique, coherent design language that hones every tower’s individuality.

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

一期辦公塔樓

Phase 1 office towers

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

綠色景觀與辦公塔樓有機結合

The combination of green entrepreneurs and office buildings

設計將二期低層辦公塔樓的會議室,打造成為懸浮于玻璃中庭的盒子,容納共享辦公設施和會議設備,形成相互聯系的辦公空間。

Within each of the low-rise office towers in Phase Two, a series of meeting rooms are designed as floating boxes contained in a glass atrium, which are shared common office facilities and conference equipment that help enforce an interconnected working office space.

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

懸浮的玻璃中庭

Floating glass atrium

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

公共會議空間

meeting rooms

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

二期低層辦公塔樓

low-rise office towers in Phase Two

項目不只是一個辦公園區,更是一個開放的社區環境,為此設計打造了眾多公共互動空間,以中央綠軸彼此連接,引導訪客游覽園區內的草坪、跑道和體育設施,以及展現藝術文化的表演藝術劇院。為了吸引周邊居民前往,設計在園區內打造了社區中心、商業零售以及宜人的書店,營造出豐富的空間體驗。

The crux of the development lies in its social focus, exemplified by the numerous interactive features, and supported by the central green axis. It guides users along big gathering lawns, running track, and sports facilities in the office campus, as well as the performing arts theatre, which is installed to incorporate art and culture into the project. To fulfill its goal of being fully engaged with the neighborhood and create a mesmerizing journey, a community center, and an idyllic bookstore within the retail mall, are included in the design scheme.

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

表演藝術劇院

Performing arts theatre

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

商業零售業態

Retail section

"我們希望上海越界錦和尚城可以成為工作-生活一體化的空間,為智能辦公環境打造新標桿。"祈禮庭說道。

“Our vision for the Shanghai Golden Union Park is to blend the boundaries between work and social life, and set a new benchmark for a smart office hub.” —David Clayton, Aedas Global Design Principal.

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

夕陽中的越界錦和尚城

Golden Union Park in the sunset

Aedas新作 - 上海越界錦和尚城,重新定義智能辦公環境

位置:中國上海

設計建筑師:Aedas

業主:錦和集團

建筑面積:164,434平方米

竣工年份:進行中

主要設計人:林靜衡,全球設計董事;祈禮庭(David Clayton),全球設計董事

Location: Shanghai, PRC

Design Architect: Aedas

Client: Golden Union Group

Gross Floor Area: 164,434 sq m

Completion Year: On-going

Design Directors: Christine Lam, Global Design Principal; David Clayton, Global Design Principal

資料來源、版權所有:Aedas

資料來源 ~ 设计汇DesignHub

~原文網址~
----------------------------------------------------------------------------------








  




重要聲明:本網站為內容提供及檔案上載之共享平台,內容發佈者請確保所提供之檔案/內容無任何違法或牴觸法令之虞。
如有違反相關版權問題,請來信告知,本版將刪除有爭議部份.
~ Contact us ~ 隱私權政策