台灣網站導航  www.9900.com.tw
   【設計】  文章日期:2022/05/13

非常建筑 FCJZ新作 ~ 深圳廣電金融中心大廈

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

氣候與節能

Climate and Energy-saving

深圳廣電金融中心大廈坐落于福田中心區,南側緊鄰現廣電大廈。兩座建筑之間設有公共廣場。

The SZMG Tower is located at the central Fudian District of Shenzhen and an extension to the existing SZMG Building on its immediate south. A public plaza is created between the two buildings.

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

與現廣電大廈比鄰而立的深圳廣電金融中心大廈

SZMG Tower adjacent to the existing SZMG Building

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

俯瞰立面褪暈

View of color gradation of elevation from above

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

西北角鳥瞰

Bird's eye view of northwest corner

我們將深圳廣電金融中心大廈構思成一座能適應嶺南地區常年陽光過強空氣潮熱氣候條件的超高層建筑。我們摒棄了摩天樓典型的玻璃幕墻,建立一套有效的遮陽體系,以減少光污染和城市熱島效應。我們在建筑立面上設計了整體性的600mm進深遮陽網格,其中水平向遮陽構件的寬度從裙樓底部的1.5m逐漸向上收窄到塔樓頂端的0.3m。

In designing the SZMG Tower, we conceptualized a skyscraper specifically for the LingNan region (the southernmost region in China) – where the city of Shenzhen is located – with a climate characterized by hot and humid air all year round with excessive sunlight. The conventional glass curtain wall was thus not considered to avoid light pollution and reduce heat island effect, and a sun-shading system would be crucial. We designed a 600mm in depth, comprehensive sun-shading grid on the building’s fa?ades, with width of the horizontal components varying between 1.5m at bottom of the podium to 0.3m on top of the tower.

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

從上至下由深至淺的漸變遮陽網格

Color of sun-shading grids gradually changes from dark to light from rooftop to street level

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

外立面的遮陽網格系統

Sun-shading system on the fa?ade

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

遮陽構件的寬度隨著樓高變窄

The width of the horizontal components narrows with the height of the building

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

外立面局部

Close-up view of fa?ades

大廈使用者的視野隨著遮陽構件的變化而逐步打開,而這些變化也賦予大廈立面一套獨特而有力的節奏。其結果是幕墻玻璃使用率比常規設計減少40%左右,從而為人們提供一個對環境更加友好的工作及生活場所。

Unleashing view gradually with the increasing height while creating a unique and strong elevational rhythm. The result is some 40% glass reduction from a conventional curtain wall system, which in turn makes the building into a more environmentally friendly work place.

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

遮陽網格細部

Sun-shading grid detail

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

頂層的遮陽構件

The sun-shading components on the top floor

空間與城市性

Space and Urbanity

大廈塔樓具有高效的矩形平面。四個轉角處不設立柱,使視野更加開放。兩個多層的庭院連帶裙樓屋面的花園為人們提供了休憩、社交及工作的戶外場所,同時這些場所也享有絕佳的視野。

The office tower has an efficient rectangular plan with the four corners open up for column-free sight. Two multi-storey courtyards, altogether with the roof gardens on top of the podium building, provide the users with multiple green spaces to relax, meet, and work from outside – all in extraordinary views.

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

無柱的轉角空間

Column-free corner space

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

辦公樓高層窗外的景色

View from the high-rise offices

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

裙樓屋頂花園

Roof garden on top of the podium building

大廈首二層外側的一圈柱廊(形式可追溯到嶺南地區常見的騎樓)為人們遮陰避雨的同時也鼓勵了辦公樓與相鄰社區的互動。柱廊的中部設有一座架空廣場,為公眾提供1400平米的帶頂活動空間。

Colonnade that wraps around the SZMG Tower’s first two levels echo the traditional practice of Qilou (Colonnade sidewalk that are commonly found in the Ling Nan region) to protect the pedestrians from excessive sunlight and storms while initiating interaction between the office tower and its surrounding neighborhoods. An over-spanned plaza stands in the middle of the colonnade provides a covered space of some 1400 square meters for public gathering.

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

臨街一側

The street side

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

從街對面看裙樓

Looking at podium building from across the street

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

柱廊騎樓

The colonnade

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

架空廣場

Over-spanned plaza

摩天樓與地域主義

Skyscraper and Regionalism

如何體現當代摩天樓的地域性?這是一個我們在設計中反復自問的議題。嶺南地區炎熱多雨的氣候從來沒有成為人們擁抱戶外環境或享受生活的阻礙,人們用建筑的語匯,其中不乏低碳的方式,去應對這些氣候帶來的不便——從柱廊、帶頂的戶外空間和庭院的使用,到形形色色的遮陽系統;這些語匯不但催生了本地的建筑類型,更滋養了屬于嶺南的生活方式。

How could a modern skyscraper incorporate with regionality? A question we kept asking ourselves during the design process. The regional hot and rainy weathers have never stopped people from embracing the outside environment – and embracing life as a whole. Instead, the climate-related-obstacles have been tackled through the language of architecture – from colonnades, canopied spaces and courtyards, to theapplication of sun-shading systems – in often low-carbon consumption ways. These measures not only catalyzed the formation of a local building style but also induced a Ling Nan lifestyle.

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

當代嶺南城市生活

Contemporary LingNan city life

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

綠色城市中的深圳廣電金融中心大廈

SZMG Tower in the green city

從某個層面來說,我們在深圳的任務就是以當代的視角和手法去創造一個符合這種生活方式的超高層辦公環境,并使這個環境更加開放、綠色、和充滿活力。

In a sense, our job here in Shenzhen is to introduce a high-rise working environment that conforms with this lifestyle in a contemporary and coherent way, an environment that is open, green, and vibrant.

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

———————— 圖 紙 ————————

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

總平面圖

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

首層平面圖

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

三層平面圖

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

六層平面圖

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

十層平面圖

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

標準層及屋頂層平面圖

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

剖面圖

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

北立面圖

非常建筑 FCJZ新作 - 深圳廣電金融中心大廈

西立面圖

項目信息/ Project Info

客戶:深圳廣播電影電視集團

地點:深圳,福田鵬程一路

主持建筑師:張永和

項目團隊:梁小寧、陳正達、何哲、黃舒怡、程藝石、劉揚、吳瑕、沈海恩、仇玉骙、吳倛輝、姜山等

設計合作:深圳機械院建筑設計有限公司

用地面積:10811m2

建筑面積:230,000m2

建筑高度:232.4m

建筑層數:地上50, 地下5

結構材料:鋼管混凝土,鋼結構

設計周期:2008-2016

建造時間:2017-2020

竣工時間:2021

攝影:白羽

Client: Shenzhen Media Group (SZMG)

Location: Pengcheng 1st Rd, Futian District, Shenzhen, China

Principal Architect: Yung Ho Chang

Project Team: Liang Xiaoning, Dan Chen, He Zhe, Huang Shuyi, Cheng Yishi, Liu Yang, Wu Xia, Shen Haien, Qiu Yukui, Keith Goh, Jiang Shan etc.

Collaboration: ShenZhen Machinery Institute Architectural Design

Site area: 10811m2

Gross Floor Area: 230,000m2

Building Height: 232.4m

Number of Floors: 50 above ground, 5 under ground

Structure and Material: Concrete Filled Tube (CFT), Steel structure

Design Period: 2008-2016

Build Time: 2017-2020

Completion Time: 2021

Photographer: Bai Yu

資料來源、版權所有:非常建筑 FCJZ

資料來源 ~ 设计汇DesignHub

~原文網址~
----------------------------------------------------------------------------------








  




重要聲明:本網站為內容提供及檔案上載之共享平台,內容發佈者請確保所提供之檔案/內容無任何違法或牴觸法令之虞。
如有違反相關版權問題,請來信告知,本版將刪除有爭議部份.
~ Contact us ~