台灣網站導航  www.9900.com.tw
   【設計】  文章日期:2022/05/13

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

VARI幾里參與了國泰廣場Park108改造設計,這是幾里在城市更新層面上不斷探索的新節點,項目旨在打造開放、有機、鼓勵交誼的城市空間,以此激活建筑,街區和城市。

VARI was involved in the transformation of Park108, Cathay Square, which is a new node in the exploration of urban renewal. The project aims to create an open, organic and social urban space to activate architecture, neighborhoods and cities.

Site Information

場地信息

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

項目區位

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

現狀照片

坐落于重慶最具熱力的解放碑商圈,國泰PARK108廣場作為區域內的地標商業載體,需要再一次自我突破與更新,成為解放碑區域面向未來、走向開放、擁抱生態的新型綜合空間;為周邊洪崖洞,戴家巷等老舊社區帶來連接與活力。

基于以上愿景,我們希望這次城市更新能做到:

1. 開放商業界面,引入綠化系統,形成與年輕人互動的有機商業空間。

2. 通過國泰廣場連接解放碑,戴家巷及洪崖洞社區,激活街區人氣,豐富城市空間。

Located in the most popular Jiefangbei business district in Chongqing, Guotai PARK108 Plaza, as a landmark commercial carrier in the region, needs to break through and renew itself once again, and become a future-oriented, open and ecological new comprehensive space in Jiefangbei area. Bring connection and vitality to the surrounding hongyadong, Daijia Lane and other old communities.

Localization & Culture

地域文化

Big Stairs 大臺階

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

通過重慶空間原型之一的大臺階打開封閉的建筑界面;開放的踏步增加了行人可達性,彌補社交需求,并連通室內與室外。

The closed architectural interface is opened through the large steps, one of the prototypes of Chongqing space; Open steps increase pedestrian accessibility, complement social needs, and connect indoor and outdoor.

Wood Frame 木框架

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

重新梳理建筑界面的比例尺度,以此回應巴渝吊腳樓的空間形式。

In order to respond to the spatial form of stilted buildings in Bayu, the scale of architectural interface is rearranged.

Cornice & Open Fans 挑檐&開啟扇

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

增設挑檐并選用當代的開啟扇形式,以此回應巴渝吊腳樓的挑檐與上懸窗,使得建筑界面更豐富靈動,具有層次感。

In response to the cantilevered eaves and cantilevered Windows of stilted buildings in Bayu, the cantilevered eaves and cantilevered Windows are added to make the architectural interface more rich, flexible and layered.

Spatial Charateristics 空間特色

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

原木包裹的開啟扇增加了商業展示界面,豐富的模塊化構件種植臺營造出小綠洲般的生態感,素混凝土的室內風格形成獨特的消費體驗場景。

The log-wrapped opening fan increases the commercial display interface, the rich modular component planting table creates an ecological sense like a small oasis, and the plain concrete interior style forms a unique consumer experience scene.

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

立面生成

Organic Urban Interface

有機的城市界面

Comfortable Street Front 舒適的臨街面

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

Steps & "Balcony" 踏步 & “陽臺”

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

通過大臺階強調出建筑的主入口,并打破封閉的建筑界面,利于人們自然地進出建筑。二三層的框架里置入模塊化構件種植臺,為臨街面帶來生機,使得建筑更加有機。

Large steps facilitate access and break the closed interface of the building, while the planting platform makes the building more organic.

Gray Space & Exterior Pendulum 灰空間&外擺

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

建筑一二層部分向內退讓,組織出“騎樓”般的灰空間,再結合街道空間置入外擺以滿足一層的輕餐業態,形成年輕人喜歡的慢社區氛圍。

The arcade space and exterior layout form a slow community atmosphere that young people like.

Urban Small Oasis

都市小綠洲

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

設計前后對比

PARK 108 解放碑核心的都市綠洲 / Vari 幾里設計

希望幾里帶來的這次城市更新能夠讓國泰PARK108成為“解放碑都會圈”獨有的、輕松的、有機的商業小綠洲。

It is hoped that the urban renewal brought by Jili will make Cathay PARK108 a unique, relaxed and organic commercial oasis in the "Monument of Liberation Metropolis".

Project | 項目

國泰PARK 108 更新方案

Location | 地點

Chongqing,China 中國重慶 解放碑

Area | 面積

3900m2

DESIGN TEAM | 設計團隊

VARI Design 幾里設計 :

Fan Qi 齊帆

Yinan Jiang 蔣逸男 | Feihong Xu 徐飛洪

Article | 文案

Shengxiang Huang 黃圣翔

資料來源、版權所有:VARI Design 幾里設計

資料來源 ~ 设计汇DesignHub

~原文網址~
----------------------------------------------------------------------------------








  




重要聲明:本網站為內容提供及檔案上載之共享平台,內容發佈者請確保所提供之檔案/內容無任何違法或牴觸法令之虞。
如有違反相關版權問題,請來信告知,本版將刪除有爭議部份.
~ Contact us ~